Time and Distance – Aptitude Questions and Answers

Q1. A train 240 m in length crosses a telegraph post in 16 seconds. The speed of the train is?

A. 50 kmph
B. 52 kmph
C. 54 kmph
D. 56 kmph

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

S = 240/16 * 18/5 = 54 kmph

Q2. Two cars cover the same distance at the speed of 60 and 64 kmps respectively. Find the distance traveled by them if the slower car takes 1 hour more than the faster car.

A. 906 km
B. 960 m
C. 960 km
D. 966 km

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

60(x + 1) = 64x

X = 15

60 * 16 = 960 km

Q3. Two trains each 250 m in length are running on the same parallel lines in opposite directions with the speed of 80 kmph and 70 kmph respectively. In what time will they cross each other completely?

A. 10 sec
B. 11 sec
C. 12 sec
D. 14 sec

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

D = 250 m + 250 m = 500 m

RS = 80 + 70 = 150 * 5/18 = 125/3

T = 500 * 3/125 = 12 sec

Q4. If a train, travelling at a speed of 90 kmph, crosses a pole in 5 sec, then the length of train is?

A. 104 m
B. 125 m
C. 140 m
D. 152 m

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

D = 90 * 5/18 * 5 = 125 m

Q5. A train 100 meters long completely crosses a 300 meters long bridge in 45 seconds. What is the speed of the train is?

A. 32 kmph
B. 36 kmph
C. 40 kmph
D. 48 kmph

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

S = (100 + 300)/45 = 400/45 * 18/5 = 32

REGISTER FOR FREE GOVT JOB ALERT


Check Your Email To Activate the Confirmation Link